Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

2017-05-01

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára világosak legyenek a körülmények. Az Egyesült Államokban az e-cigaretta szaküzletek elég jelentős mértékben eltérnek az európai boltoktól, de főleg a hazánkban tapasztalható, dohányboltos állapotoktól. Ezekben az üzletekben (Kalifornia államról van szó) ugyanis az itthoni gyakorlattól eltérően nem tilos e-cigarettát használni, emellett a legtöbb esetben a személyzet is olyan emberekből áll, akik maguk is rutinos e-cigarettázók, hiszen a megfelelő tanácsadás alapköve ebben az iparágban a személyes tapasztalat. A dohányboltokhoz és az e-cigaretta tárgykörében tapasztalatlan kiszolgáló személyzethez (tisztelet a kivételnek) szokott hazai olvasó számára fontosnak tartom kiemelni, hogy sokkal inkább hasonlítanak az ilyen boltok egy e-cigaretta találkozó hangulatára, ahol lelkes felhasználók cserélnek eszmét, okítják egymást, ám itt emellett természetesen kereskedelmi tevékenység is folyik.

smokestream-

Kalifornia állam Egészségügyi Hivatala ugyanis több e-cigaretta szaküzletbe látogatott el a közelmúltban, ahol a levegőből vettek mintákat – megállapítandó, hogy az e-cigaretták kilélegzett gőze milyen káros anyagokat juttat a levegőbe. Kézenfekvő megoldás volt tehát olyan helyeken mintát gyűjteni, ahol zárt légtérben, egyszerre többen is használják ezeket a termékeket.

Michael Siegel, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karának professzora, a dohányzással foglalkozó munkacsoport vezetője blogjában írt az egyik ilyen vizsgálat eredményeiről.

A szóban forgó üzletben a mintavétel igen szélsőséges körülmények között történt. A mérés ideje alatt az alkalmazottak közül többen gőzöltek, emellett 13 vásárló is tartózkodott a helyiségben, akik szintén használták a készülékeiket. Ventilációs/légkondicionáló berendezés nem volt üzemeltetve és látható gőzfelhőket, gőzpamacsokat lehetett megfigyelni a levegőben. Ez igen magas kitettségre enged következtetni egyéb nyilvános helyekhez (utcához, étteremhez, irodai környezethez, stb.) képest.

A mérés eredményei nagy vonalakban:

Nikotin: Nem kimutatható
Glicidol: Nem kimutatható
Formaldehid: 7.2 ppb
Diacetil: Nem kimutatható (a standard mérés során)
2,3-pentándion: Nem kimutatható (a standard mérés során)
Acetil butiril: Nem kimutatható (a standard mérés során)
Acetoin: Nem kimutatható (a standard mérés során)
Aceton: Nem kimutatható
Etil-benzol: Nem kimutatható
m,p-Xilén: Nem kimutatható
o-Xilén: Nem kimutatható
Toluén: Nem kimutatható
Acetaldehid: Nem kimutatható
Acetonitril: Nem kimutatható
Benzo(a)pirén: Nem kimutatható
Benzol: Nem kimutatható
Kloroform: Nem kimutatható
d-Limolén: Nem kimutatható
Metilén-klorid: Nem kimutatható
Metil-metakrilát: Nem kimutatható
n-Hexán: Nem kimutatható
Sztirén: Nem kimutatható

A detektált formaldehid értéke igen alacsony, a normál beltéri levegőben hasonló értékek mérhetők. Ezen felül igen kis mennyiségben etil-alkoholt és izopropanolt is kimutatott a vizsgálat.

shop cloudA fentiek alapján elmondható, hogy még egy ilyen “erősen szennyezett” légtérben sem sikerült a várt, egészségre káros anyagokat kimutatni, aminek a meglétét a mérés igazolta, elhanyagolható mennyiségben volt jelen. Az e-cigarettához társított aldehidek közül (acetaldehid, formaldehid, acetoin, aceton, stb.) ugyanúgy nem voltak detektálhatók, mint a hozzájuk hasonló, pl. a cigaretta füstjéből nagy mennyiségben kimutatható egészségkárosító anyagok. Ugyanígy hiányzott a “popcorn-tüdő” kialalakulásáért felelős vegyi anyag, a diacetil is.

Siegel szerint ez a kutatás is alátámasztja, hogy abszolút indokolatlan a beltéri e-cigaretta használat tilalma, ugyanakkor megerősíti a korábbi kutatások eredményeit, miszerint a passzív gőzölés kártékonysága a beltéri levegő szintjén van.

Forrás:
http://tobaccoanalysis.blogspot.co.uk/2017/05/vape-shop-air-sampling-by-california.html?m=1

Article Tags
Admin
Related article
E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen…

3 Discussion to this post

  1. H.Attila szerint:

    Ez nagyon hasznos LENNE, ha itthonra is publikációt kapna, természetesen a megfelelő körökben….

  2. Zokni Dániel szerint:

    Ebben inkább az nekünk a meglepő, hogy hamisítás nélkül jött ki. Nálunk ha ilyen mérés lenne, vagy “kozmetikáznák”, vagy inkább ki se adnák.

  3. Szögedi J szerint:

    Osztani Vapers társaim, osztani a hírt-így egyre szélesebb körben terjed el 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search