Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

2017-03-09

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog oldalon. A legutóbb fordított írásuk a “Shahab-jelentés” néven elhíresült tanulmány adatait veszi közelebbről szemügyre, miszerint az e-cigaretta és a nikotinpótló készítmények használói 97%-kal kevesebb karcinogénnek és toxinnak vannak kitéve, mint a dohányosok. Ez volt az első, hosszú távú vizsgálat, ami az alternatív nikotinbeviteli formák ártalmait próbálta elemezni.

A Tobacco Truth blog szerzője, Brad Rodu egy érdekes összefüggésre bukkant, amikor a Shahab-jelentés adatait vetette össze egy korábbi, 2012-es vizsgálattal, ami ugyanazon illékony szerves vegyületek (VOC) és karcinogének jelenlétét vizsgálta összehasonlító jelleggel dohányosokon és nemdohányzó alanyokon. A vizsgálat Dr. K. Udeni Alwis nevéhez fűződik, aki a CDC (az USA járványügyi hivatala) testületéhez tartozik, akik a közelmúltig igen komolyan ellenezték az elektromos cigarettát, mint ártalomcsökkentő megoldást.

A két vizsgálat eredményeit összehasonlítva Rodu az alábbi táblázatot készítette el.

shahab-alwis

A táblázatban szereplő számok azt mutatják, hogy a dohányosoktól vett mintákban kimutatott VOC mennyiséghez képest hány százalék ilyen vegyület mérhető nemdohányzók mintáiban, illetve e-cigarettát használók esetén. Egyértelműen látszik, hogy a 2012-es Alwis-féle tanulmány “nemdohányzó” adatai és a Shahab-jelentés “e-cigaretta fogyasztó” számai nagyon kicsi eltérést mutatnak.

A Tobacco Truth szerzője szerint “az, hogy az e-cigaretta használók és a nemdohányzók kitettsége között ilyen alacsony az eltérés, az egyenesen címlapra való hír. A szakértőknek illett volna saját maguktól felfedezni ezt a párhuzamot a két vizsgálat eredményei között.”

Forrás: Tobacco Truth Blog

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen…

Discussion about this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search