Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

Légzésfunkciók vs. E-cigaretta

2016-08-21

A Clinical Science ez év augusztus 19-én publikált egy igen komoly, egy évig tartó randomizált klinikai tesztről beszámoló jelentést. Egy főképp olasz szakemberekből álló csoport vizsgálta a dohányzás abbahagyásának pozitív tüneteit olyan személyeken, akik véletlenszerűen kaptak különböző nikotintartalmú elektromos cigarettákat a leszokás elősegítésére (0%, 1.8%, 2.4% nic.).

spirometriaA vizsgálat során többek között mérték az alanyok teljes vitálkapacitását (FVC), az egy másodperc alatti kilégzési kapacitást (FEV1), emellett a Tiffeneau-Pinelli mérőszámukat is megállapították (FEV1/FVC).

Az alanyokat  három csoportba sorolták a vizsgálat folyamán a rájuk jellemző dohányfogyasztási szokásaik alapján: Leszokók, Csökkentők, valamint Sikertelenek.

A vizsgálat kezdetekor az alanyok 43 százaléka számolt be hurutos, váladékos köhögésről, 34.8 százalékuk rendszeres légzési nehézségeket tapasztalt. Ezek a tünetek a Leszokók és a Csökkentők csoportjánál a kísérlet kezdetét követően viszonylag hamar elmúltak avagy drasztikus mértékben csökkentek.

FEVAz erőltetett kilégzési tesztek során, ahol az alanyok által kilélegzett levegő sebességét/térfogatát mérték a kilégzés időtartamának egynegyedétől a háromnegyedéig (FEF 25-75) a Leszokók fokozatosan javuló értékeket mutattak: a kezdeti 85.7%-os mediánhoz képest 100.8%-ig javult ezen értékük egy év alatt (pl. egy egészséges 20 év körüli férfi esetén 130% is lehet ez a mérőszám).

A kutatók a tanulmány összefoglalójában arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy az e-cigarettával történő leszokás esetén is megvalósul a tüdő regenerációja, a folyamatosan javuló légzésfunkciók pedig nem mutatnak jelentős eltérést a normálishoz képest, illetve hogy a dohányzás okozta károk visszafordíthatók.

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27543458

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Discussion about this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search