Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

A CDC jelenti: az e-cigaretta segít a leszokásban

2015-11-03

Azok, akik az e-cigarettában a dohányzás kevésbé káros alternatíváját látják, minden bizonnyal azt remélik, hogy segít a leszokásban és ezzel hozzájárul a az egészségügyi kockázatok drámai csökkentéséhez. Mások, akik az e-cigaretta kapudrog hatásától tartanak, attól félnek, hogy nemdohányzók tömegei fognak így nikotinfüggővé válni. A legfrissebb, az amerikai CDC (az Amerikai Járványügyi Hivatal) által végzett felmérés eredménye olyan bizonyítékokkal szolgál, amik ugyanezen hivatal felső vezetésének eddigi véleményére is rácáfolnak.

A 2014-ben végzett Nemzeti Egészségügyi Internetes Felmérés szerint az amerikai felnőtt lakosság 13 százaléka kipróbálta már az elektromos cigarettát, s ezen személyek 48 százaléka jelenleg is dohányos, 55 százaléka a közelmúltban leszokott (a felmérés megfogalmazása szerint az elmúlt évben még dohányzók), 9 százalékuk korábban leszokott (több, mint egy éve nem gyújtott rá), és mindösszesen 3 százaléknyi résztvevő mondta, hogy sosem dohányzott.
Ugyanez a felmérés mutatta ki, hogy a felnőtt lakosság 4 százaléka rendszeres villanypára fogyasztó (naponta használja, vagy hetente többször), 16% még dohányos, 22% a közelmúltban leszokott, 2% egy évnél is régebben dohányzott utoljára, és csak 0.4% állította, hogy sosem dohányzott, de rendszeresen gőzöl.

vaping-rates-CDC
A fentiek értelmében nagyon valószínűtlen, hogy rendszeres e-cigarettázó lesz abból, aki sosem dohányzott, azaz a CDC eddigi félelme, avagy a nikotinfogyasztók új generációjának a víziója alaptalan. Már csak azért is, mert semmi nem utal arra, hogy a nemdohányzókból lett e-cigaretta használók előbb-utóbb a hagyományos cigarettához nyúlnak, vagy hogy ennek folyományaképp a rohamosan növekvő népszerűségű elektromos cigaretta fellendítené az égetett dohánytermékek forgalmát. A valóságban pont az ellenkezője tapasztalható: a dohánypiac forgalma erős csökkenést mutat, az elektromos készülékeké pedig ezen tendencia tökéletes ellentéte.

vaping-among-smokers-CDC

A CDC felmérés adatai szerint ez több, mint véletlen egybeesés: nem csak hogy sokkalta kedveltebb az e-cigaretta a dohányosok és a leszokott dohányosok, mint a nemdohányzók körében, de azokból a dohányosokból, akik az elmúlt évben leszokási kísérletet tettek, sokkal nagyobb arányban lettek e-cigaretta fogyasztók, mint akik nem próbáltak leszokni.

Egész pontosan az egy éven belül leszokott dohányosok 55 százaléka használt már e-cigarettát korábban, szemben azzal a 40%-kal, akik próbálták ugyan, de nem szoktak le. A jelenleg is e-cigarettát használók aránya mindösszesen 20 és 12%. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az e-cigaretta igen jelentős szerepet játszik abban, hogy a dohányfogyasztókat távol tartsa halálos szenvedélyüktől.

Michael Siegel

Forrás:

https://reason.com/blog/2015/11/02/new-cdc-data-suggest-e-cigarettes-are-he

http://tobaccoanalysis.blogspot.co.il/2015/10/new-cdc-data-suggest-that-electronic.html

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Discussion about this post

  1. Siphersh szerint:

    Szerintem statisztikailag nincsen jelentősége az egy évnél rövidebb leszokásnak, mert a dohánynál óriási a visszaesés aránya. Sőt, lehet, hogy a két év lenne az igazán érdekes adat.

    És persze az is érdekes lenne, ha különbséget tennének a cigalike kipróbálók, meg a komolyabb kipróbálók között, akik komolyan le akarnak szokni, és elhatározzák, hogy leszokás helyett megpróbálkoznak az átszokással, és legalább egy eGo kaliberű berendezéssel próbálkoznak. Az egy érdekes adat lenne. És mondjuk azt összehasonlítani azokkal, akik tapasszal próbálnak leszokni.

    Szóval hajrá kutatók, jöhetnek majd még tovvábi kutatások.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search