Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

A brit NHS javasolja az e-cigarettát!

2015-10-23

Az NHS (a brit Egészségügyi Minisztérium szolgáltató ágazata, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) honlapjáról köztudott, hogy pontos és hasznos egészségügyi információk lelőhelye. A közelmúltban elég félrevezető és ellentmondásos állításokat is publikáltak az elektromos inhalátorokról, szerencsére azonban – reagálva a Közegészségügyi Hivatal jelentésére – felülvizsgálták a korábbi álláspontjukat.

lung vulnerable“Arra törekszünk, hogy az általunk közölt tartalmakat mindig a legfrissebb és legpontosabb tudományos bizonyítékok támasszák alá” – állítja a rendkívül sokrétű NHS portál a “Choices” szekció hasábjain. Ez roppant elismerésre méltó, bár nem is olyan rég nem sikerült ezt tökéletesen betartani. Nem is olyan rég, ez év februárjában még azt írták, hogy az elektromos készülékek használata elősegítheti fertőzéses megbetegedések kialakulását a tüdőben és a légutakban.

Az e-cigaretták használata fogékonyabbá tehet a légúti fertőzésekre” c. cikkük egy sokak által inkább csak kinevetett tanulmányra alapozva jelent meg a The Guardian hasábjain. Az e-pára potenciálisan káros hatásait és a nem létező kapudrog-effektust kívánja pellengérre állítani, ráadásul a Zyban tablettához hasonlítja, amit meleg szívvel ajánl. Azt a tablettát, amit egyes vizsgálatok szerint erős szálak fűznek öngyilkossági kísérletekhez

6a00d8341c89dd53ef011570b0283d970c

A NHS fentebb olvasható közleménye teljesen ellentétes volt azzal, amit az NCSCT (National Centre for Smoking Cessation and Training, a Nemzeti Dohányzásról Leszoktató és Oktató Központ) vélelmezett az e-cigarettáról. Az NCSCT feladata ugyanis, hogy a helyi NHS kirendeltségeket naprakész és tudományosan alátámasztott információval lássa el a dohányzás hatékony visszaszorítása érdekében. Tőlük azt az információt kapta az NHS, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az e-cigaretta biztonságosabb, a kutatások szerint kimutatható a hatékonysága a leszoktatás terén, valamint hogy nincs kézzel fogható bizonyíték sem a kapudrog-effektusra, sem a dohányzás újranormalizálására vonatkozóan.

Az NHS februári közleményének az lett az eredménye, hogy a leszokást támogató központok nem voltak hajlandóak elfogadni az e-cigarettát, mint az ártalomcsökkentés eszközét. A legtöbbjük, mint a Southern Health is azt a megoldást választották, hogy fokozott óvatosságra intettek – kevés kivétellel.

Ekkor történt, hogy a Public Health England (az angol Közegészségügyi Hivatal) bejelentette, hogy az elektromos cigaretta használata 95%-kal kevésbé ártalmas, mint a dohányzás. A kutatási anyag forradalmi jelentőségűnek bizonyult és mostantól a dohányosok számára is ennek szellemében nyújtanak segítséget.

95quote_0
Az NHS mostantól tehát a következő tájékoztatást adja a leszokni kívánó dohányosoknak:

– A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a veszélyessége a hagyományos dohányfogyasztás kockázati tényezőjének a töredéke
– Az e-cigaretta használata a dohányzáshoz viszonyítva 5% rizikót képvisel
– Nincs olyan konkrét bizonyíték, ami arra utal, hogy a gőzt passzívan belélegzőkre ártalmas hatással lenne
– Több kutatás bizonyítja, hogy az e-cigaretták a leszokásban legalább ugyanolyan vagy nagyobb segítséget nyújtanak, mint a tapaszok és rágógumik
– A tartályos, utántölthető készülékek napi használata hatékonyabb segítséget nyújt a leszokásban
– Az e-cigaretta segíthet a leszokásban
– Bár a fiatalkori kísérletezés elég gyakori, 18 év alattiak körében a rendszeres használat igen ritka jelenség és szinte csak azokra jellemző, akik eleve dohányoztak.

Ami a legfontosabb, hogy egybecsengő véleményük jeleként hozzáteszik:

– Ha a tanácsadó személy nem tudna róla, kérjük ajánlja neki az NCSCT összefoglalóját az elektromos cigarettáról

Gratulálunk az NHS-nek, hogy magáévá tette ezeket a bizonyítékokra építkező, valós ártalomcsökkentést célzó gondolatokat!

Forrás:

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2015-10-22_nhs-updates-ecig-advice.html

http://www.nhs.uk/smokefree/help-and-advice/e-cigarettes

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Discussion about this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search