Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

Tudományos bizonyíték – nincs olyan, hogy passzív gőzölés

2015-05-25

Egy új, 2014. decemberében a Regulatory Toxicology and Pharmacology (toxikológiai és gyógyszerészeti) című folyóiratban megjelent tanulmány meggyőző adatokkal támasztja alá, hogy az elektromos cigaretták és személyi inhalátorok által kibocsátott gőz nem mérgező. Más szóval, a gőzölés relatíve biztonságos.

A kutatás megállapította, hogy elektronikus inhalátorok által kibocsátott gőz belélegzése körülbelül olyan káros, mint a levegő belélegzése. A vizsgálatban az ártalmas és potenciálisan káros összetevők (HPHC) mennyiségét mérték mind az e-cigaretta gőzében, a hagyományos cigaretta füstjében, a tiszta beltéri levegőhöz viszonyítva.

charts
A mérés során kapott adatok alapján kijelenthető, hogy abban a helyiségben, ahol elektromos cigarettát használtak a levegő összetétele a tiszta levegőjű kontroll szobáéhoz igen hasonló értékeket mutatott, szemben a dohányfüstös mérőhelyiséggel.

Ennél is fontosabb: a tanulmány azt is megállapította, hogy a hagyományos cigaretta füstje 1500-szer nagyobb mennyiségű ártalmas és potenciálisan káros (HPHC) összetevőt tartalmazhat, mint a méltán népszerű elektromos cigaretták végterméke. Az elektronikus cigaretta eszközök, amelyeket a vizsgálat során alkalmaztak az Amerikai Egyesült Államok piacvezető márkája, a Blu és a brit Sky termékei.

Nyolcféle káros méreganyagot mértek, beleértve a kibocsájtott szén-monoxid szintet és nehézfémeket. Annak ellenére, hogy többek szerint az elektromos cigaretta gőzképzése során nehézfémek szabadulnak fel, a mérési adatok szerint az e-cigis helyiség levegője a normál, szennyezetlen levegő minőségéhez hasonlít.


A tanulmány csak a készülékek által kibocsájtott gőz veszélyességére koncentrálódott, biológiai és élettani vizsgálatokat nem végeztek felhasználókon.
Bár ezek az eredmények nem bizonyítják, hogy a gyakorlatban az elektromos cigaretta használata biztonságos, de több területen is ékes cáfolata annak a nyilatkozatnak, amit Kalifornia Állam Egészségügyi Minisztériuma adott ki 2015. januárjában. 
Ezt a nyilatkozatot a fent említett intézmény igazgatója, Dr. Ron Chapman hagyta jóvá és úgy nyilatkozott, hogy “az elektromos cigaretta nem ártalmatlan párát bocsájt ki, hanem az emberi sejtekre veszélyes mérgek keverékét aeroszol formájában”.  Ez az állítás egyszerűen hamis.
(élek a gyanúperrel és feltételezem, hogy a kaliforniai minisztérium semmilyen vizsgálatot nem végzett, csak hasukra ütöttek – a fordító)

A tanulmány adatai minden kétséget kizáróan azt bizonyítják, hogy a villanypárás levegő toxicitása egyenértékű a normál, hétköznapi levegővel.

Forrás:

http://vapeaboutit.com/study-finds-conclusive-evidence-vapor-is-safe/

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Discussion about this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search