Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

Öt elismert szaktekintély a gőzölés mellett

2015-05-17

Sajnos túl gyakran botlunk negatív hangvételű cikkekbe az e-cigaretta témakörében. Van azonban jó hír is – sok olyan tudós, egészségügyi szakértő, kutató akad a világban, aki nem fél az elektromos inhalátorok mellé állni és olyan tényekkel támasztja alá a mondanivalóját, amik segíthetnek a média találgatásai és mendemondái okozta károk enyhítésében.
Ezeknek a bátor szakembereknek sok vesztenivalójuk van, néhányuk esetében fennáll a veszély, hogy megvonják a támogatást tőlük csak azért, mert nyíltan kiállnak a gőzölés ártalomcsökkentő mivolta mellett  a nyilvánosság előtt. Már csak ezért is roppant fontos a véleményük ebben a témában.
Lássuk, ki is ez az öt elismert szaktekintély, illetve hogy mit gondolnak elektromos cigarettáról és az egészségünkre gyakorolt hatásukról!

QMUL-Professor-Peter-HajekPeter Hajek professzor

Klinikai pszichológus, a Wolfson Intézet igazgatója (a dohányfüggőséget, illetve annak megelőzési módjait kutató egység vezetője), a londoni Queen Mary egyetem professzora.

“Jelenleg két termék versenyez a dohányosok kegyeiért a piacon. Az egyik a hagyományos cigaretta, ami veszélybe sodorja használóját és annak környezetét, emellett új fogyasztókat ‘szerez’ nem dohányzó, kísérletező  fiatalok és gyermek személyében.
A másik ilyen termék az elektromos cigaretta, ami nagyságrendekkel kevésbé káros, a felhasználó környezetére semmilyen ártalmas hatása nincs és elhanyagolható arányban generál rendszeres használatot olyan nem dohányzó kiskorúak körében, akik kipróbálják.”

linda-bauldLinda Bauld professzor

A brit Alkohol- és Dohánykutató Központ helyettes igazgatója, a Stirlingi Egyetem Közegészségügyi Karának professzora, a kutatási részleg dékánja

“Az e-cigaretta jelenleg semmilyen szabályozás alá nem esik és nem kötött engedélyeztetéshez, de mind a NICHE (Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválóság Intézete), valamint az MHRA (Gyógyászati és Gyógyszerrendészeti Szövetség) elismeri, hogy ezen eszközök használata biztonságosabb, mint a dohányfogyasztás folytatása. Ez nem csupán egy vélemény, hanem bizonyítékokkal alátámasztott állítás, melyet az Egyesült Királyság dohányzással foglakozó hivatalai és szervezetei is elismernek és megerősítenek. Aki ezzel ellentétes dolgot állít, az nem mond igazat. Ez nem jelenti azt, hogy az elektromos cigaretta használata mentes minden kockázattól, de kevés olyan dolog van az életben, ami igen. Sokkal inkább azt jelenti, hogy a dohányzás folytatása helyett egy biztonságosabb alternatíva.”

robert_westRobert West professzor

A brit Egészségügyi Minisztérium dohányzással foglalkozó munkacsoportjának egykori tanácsadója, az NHS (Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat) leszoktatással foglalkozó szolgálatának tanácsadója, az egészségpszichológia professzora és a Dohánykutató Központ igazgatója.

“Óriási lehetőség előtt állunk. Hatalmas hiba lenne veszni hagyni csak azért, mert túl óvatosan állunk hozzá. Az elektromos cigaretta olyan biztonságos, amennyire csak lehet… Nem a nikotin az, ami megöli a füstöt szívó dohányost. Az e-cigaretta biztonságossága a kávéfogyasztással van egy szinten. Tulajdonképpen némi vízpára, nikotin és propilén-glikol (a párologtatáshoz szükséges, a nikotint hordozó anyag), ez minden, amit tartalmaz.”

lynnkozlowskiLynn Kozlowski professzor

A kanadai Közegészségügyi és Gyógyászati Intézet egykori dékánja, a torontói Függőségkutató Alapítvány szenior kutatója.

“A dohányosoknak ki kellene próbálniuk az e-cigarettát, hogy azzal váltsák ki a dohányzást. A cél az, hogy az alany dohányzást mindörökre abbahagyja és használjon e-cigarettát, ameddig csak szükséges. Az elektromos készülékek sokkal biztonságosabban, mint a dohányzás. Nincs szükségünk klinikai vizsgálatra ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy károsabb-e, ha egy kis kődarab esik ránk, mint az, ha egy egész szikla. A cigarettához képest az e-cigaretták kockázati tényezője jelentősen alacsonyabb és ez nyilvánvaló. Az is igaz, elég könnyű biztonságosabbnak lenni a tűzveszélyes, rákkeltő és füstöt okádó cigarettánál.”

JF_etterDr. Jean-François Etter

A Genfi Egyetem Közegészségügyi Karának professzora, nemzetközileg elismert kutató a dohányzással és az elektromos cigarettával kapcsolatos munkája révén.

“Nem látom problémásnak, ha valaki hosszú ideig is használja az elektromos készülékeket mindaddig, amíg a dohányfogyasztástól tartózkodik. A baj gyökere nem a nikotin, hanem a dohány elégetése. Abban a dózisban, amit a nikotinos rágók, a tapaszok és az e-cigaretta utántöltők tartalmaznak, a nikotin nem veszélyes. A hosszú távú e-cigaretta használat ugyanúgy nem közegészségügyi probléma, mint pl. a nikotinos rágógumi hosszú ideig tartó fogyasztása.

Amikor olyat látunk vagy hallunk, ahol köztiszteletben álló, elismert tudósok és orvosok állnak ki az  elektromos inhalátorok mellett, alapvető emberi kötelességünk megosztani ezt másokkal.
A cigaretta életek százezreit  követeli minden nap! Az e-cigaretta a világ legelismertebb szakemberei szerint is a leghatékonyabb dohánymentes alternatíva.

Forrás:

http://www.churnmag.com/news/5-respected-scientists-weigh-in-on-ecigs/

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Discussion about this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search