Minden, amit tudni kell az elektromos cigarettáról – az érintettek és a tudomány szemszögéből

Menu & Search

Az olasz alkotmánybíróság szerint az e-cigaretta különadója alkotmányellenes!

2015-05-16

Olaszországban 2014. január óta súlyos különadó terheli az elektromos cigarettát és a személyi inhalátorokat, mind a készülékek, mind a liquidek tekintetében. 58.5%-os adóteher sújtja az általános forgalmi adón felül az ilyen termékeket, csupán azon a  jogcímen,  hogy nikotinbevitelre alkalmasak.Le sigarette elettroniche e i liquidi. Roma, 1 luglio 2013. ANSA/CLAUDIO PERI

Az olasz alkotmánybíróság az adó jogcímét felülvizsgálta és alkotmányellenesnek nyilvánította 2015. május 15-én. A bíróság ítélete szerint a “hagyományos dohánytermékek esetén érthető a különadó, hiszen az egészségre súlyosan károsak”, ugyanez azonban az elektromos inhalátorok és liquidek esetén nem jelenthető ki.

Forrás:
http://www.ansa.it/english/news/2015/05/15/court-says-super-tax-on-e-cigarettes-unconstitutional_4ff8a4dd-60c3-420b-8ed3-760b17dde1e6.html

 

Hasonló módon Németországban is – abszurd logikát követve – gyógyszerrendészeti szabályzás alá akarták vonni az elektromos nikotinbeviteli eszközöket, e-cigarettákat. A legfelsőbb bíróság azonban belátta, hogy mindaddig, amíg nem leszoktató eszközként van forgalmazva, hanem élvezeti cikként kerül a boltok polcaira, teljesen alaptalan a szabályozás. Az ügy majd 2 évig húzódott.
A német lavinát egy wupperthali kereskedő vád alá helyezése indította el, akit tavaly novemberben felmentettek a vádak alól. Németországban 18 éven felüliek számára kereskedelmi forgalomban elérhető a nikotint is tartalmazó folyadék.

Forrás:
https://news.yahoo.com/german-court-e-cigarette-liquids-not-medicines-192728775–finance.html


Kis hazánkban
sem egyszerű az élet, sajnos a kormányzati szervek ebben is komoly lemaradásban vannak. Az egyik legnagyobb hazai forgalmazónál 2012. őszén “razziáztak” (minden jogalapot nélkülözve), az ügy véglegesen idén zárult le. Sajnos azonban itthon nincs precedensjog, így feltehetően bármelyik kereskedőbe beleköthet a NAV, ha úgy szottyan kedve.

Olvasnivaló (időrendben):
http://nepszava.hu/articles/article.php?id=598235

http://444.hu/2014/02/11/gyozott-a-jozan-esz-az-e-cigaretta-nem-gyogyszer/

http://ecigaretta.eu/elektromos-cigi-legalis-nikotin-tartalmu-folyadek

Article Tags
Admin
Related article
Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

Mi van egy e-cigaretta bolt levegőjében?

A történet elején kis bevezetést szeretnék eszközölni, hogy mindenki számára…

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

E-cigarettázó = Nemdohányzó?

Érdekes összefoglaló jelent meg a mai napon egy angol blog…

Jó hírek a brit rákkutatóktól

Jó hírek a brit rákkutatóktól

A Cancer Research UK által finanszírozott hosszú távú kutatások egyike…

Discussion about this post

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Type your search keyword, and press enter to search